Homiladorlarda gipertenziv holatlar bilan bog‘liq preeklampsiya rivojlanish xavfini aniqlashda integratsiyalashgan yondashuv (O’ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2025)
Maqsad. Gestatsion arterial gipertenziyaga (GAG) ega bo‘lgan homilador ayollarda gipertenziyaga oid asoratlar rivojlanishini aniqlashda erta klinik markerlarni sezgir diagnostik mezon sifatida aniqlash. Materiallar va usullar. 2–3-trimestrdagi 91 nafar homilador ayol o‘rganildi va ular ESC Guidelines 2018 tavsiyasiga ko‘ra quyidagi guruhlarga ajratildi: sog‘lom homilador ayollar (n=44) va GAG bilan og‘riganlar (n=47). Fizik ko‘rik, qon bosimini o‘lchash, tana massasi indeksi (TMI) hisoblash, kengaytirilgan qon tahlillari (shu jumladan, lipidogramma, koagulogramma), prolaktin va NT-proBNP darajalarini aniqlash, exokardiyografiya, hamda endotelial funksiyani baholash uchun tomirlar stress-testi o‘tkazildi. Natijalar. GAG bilan og‘rigan homilador ayollarda yurakning morfofunktsional o‘zgarishlari, endotelial disfunktsiyaning erta belgilar, lipid va uglevod almashinuvining buzilishlari kuzatildi. Mikroalbuminuriya buyrak disfunktsiyasini erta aniqlashda yuqori diagnostik ahamiyatga ega ekanligi aniqlandi. Prolaktin va NT-proBNP darajalari prognoz qilishda muhim ko‘rsatkichlar sifatida baholandi. Xulosa. GAG bilan og‘rigan homilador ayollar orasida preeklampsiya belgilarini vaqtida aniqlash uchun klinik-biokimyoviy ko‘rsatkichlarni kompleks erta monitoring qilish zarur. Olingan natijalar bu toifadagi bemorlarni yuritish bo‘yicha diagnostika va profilaktika standartlarini takomillashtirishga xizmat qiladi.