Metabolik sindromli yurak ishemik kasalligi (YIK) bo‘lgan bemorlarda epikardial yog‘ qatlami qalinligi dinamikasiga kombinatsiyalangan patogenetik terapiyaning ta’siri (O’ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2025)
Maqsad: Metabolik sindromli YUIK bilan og‘rigan bemorlarda epikardial yog‘ qalinligiga kombinatsiyalangan gipolipidemik terapiya (statinlar ezetimib va fenofibrat bilan birgalikda) va natriy-glyukoza ko-transportyor 2 ingibitorlarining ta’sirini baholash. Materiallar va usullar: Tadqiqotga RIKIATMda davolangan metabolik sindromli YUIK bilan og‘rigan 49 nafar bemor kiritilgan bo‘lib, ular 2 guruhga bo‘lingan: 1-guruh - intensiv statinoterapiya ezetemib bilan kombinatsiyalangan, 2-guruh - fenofibrat va NGLT2 ingibitorlari kobminatsiyasi bilan. Barcha bemorlarda biokimyoviy ko‘rsatkichlar va vizualizatsiya markerlari aniqlandi, keyinchalik dinamikada va guruhlar o‘rtasida taqqoslandi. Natijalar. Turli xil terapiya turlarida 2 guruhni taqqoslaganda, ikkala guruhda ham lipid ko‘rsatkichlarining sezilarli pasayishi kuzatildi: XS-PZLP p<0.001, UXS p<0.001, TG p<0.001. Shu bilan birga, fenofibrat va NGLT2i bo‘lgan guruhda EYQning sezilarli pasayishi qayd etildi (1-guruhda 11,4 mm va 2-guruhda 10,4 mm, p<0.05). Xulosa. Fenofibrat va NGLT2i qo‘shilgan patogenetik terapiya EYQ darajasini, shuningdek TG, XS-PZLP va TG/YuZLP indeksini samaraliroq pasaytiradi.