Gipertrofik kardiomiopatiyaning obstruktiv shaklida yurakning remodellashuv xususiyatlari, Morrou bo’yicha mioektomiyaning samaradorligi (O’ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2025)
Obstruktiv gipertrofik kardiomiopatiya (OGKMP)– genetik omillar tufayli yurakning remodellashuvi bilan kechuvchi kasallikdir. OGKMP chap qorinchaning chiqish yoʻlida dinamik obstruksiya, diastolik disfunksiya, mitral regurgitatsiya, miokard ishemiyasi va yurak ritmi buzilishlari rivojlanishiga sabab boʻlishi mumkin. Klinik jihatdan bemorlarda yurak yetishmovchiligi belgilari bilan namoyon boʻladi. OGKMP, ayniqsa, yoshlarda va sportchilar orasida to‘satdan yurak o‘limining eng keng tarqalgan sababi hisoblanadi. AQSh va Yevropa davlatlarida oʻtkazilgan epidemiologik kuzatuv natijalariga ko‘ra, 35 yoshgacha bo‘lgan sportchilarda to‘satdan yurak o‘limi 30–40% holatlarda OGKMP bilan bog‘liq. Bugungi kunda, kasallikni davolashning zamonaviy noinvaziv usullari mavjudligiga qaramay, xirurgik usul samaradorligi ustun kelmoqda. Maqolada ushbu kasallikda yurakning remodellashuv xusussiyatlari, ushbu yoʻnalishda olib borilgan klinik tadqiqotlar natijalari va davo usullarining samaradorligi haqida adabiyotlarda keltirilgan ma’lumotlar tahlil qilinadi.