Dilatatsion kardiomiopatiya bilan og‘rigan bemorlarda kasallik kechishining og‘irlik darajasi va tizimli yallig‘lanish o‘rtasidagi bog‘liqlik (O’ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2025)
Maqsad. Dilatatsion kardiomiopatiya bilan og‘rigan bemorlarda klinik-gemodinamik ko‘rsatkichlar va yallig‘lanish markerlari (C-reaktiv oqsil, IL-6, O‘NO-α) o‘rtasidagi bog‘liqlikni o‘rganish. Materiallar va usullar. Tadqiqotga dilatatsion kardiomiopatiya bilan og‘rigan hamda SYuYe NYHA bo‘yicha II-IV FS bilan asoratlangan 42 nafar (38,5±1,2 yil) bemor kiritildi. Bemorlar ikki guruhga ajratildi: I guruh – FS II (n=12) va II guruh – FS III-IV (n=30). Natijalar. SYuYe og‘irlik darajasi ortishi bilan (FS III-IV) bemorlar qon zardobida C-reaktiv oqsil (7,6±1,1 mg/l va 4,1±0,6 mg/l, p<0,05), IL-6 (7,5±0,8 pg/ml va 4,6±0,2 pg/ml, p<0,01) va O‘NO-α (8,1±0,9 pg/ml va 5,6±0,7 pg/ml, p<0,05) miqdori oshgan, bu esa chap qorincha dilatatsiyasi (YaSO‘ 58±1 , p<0,05) va otish fraktsiyasining pasayishi (34,7±1,8%, p<0,05) bilan bog‘liq bo‘lgan. Xulosa. Yallig‘lanish markerlari DKMP og‘irligi va prognozini baholashda muhim diagnostik ahamiyatga ega.