Aorta-koronar shuntlash paytida va undan keyin hayotni ta’minlovchi tizimlarning holati bo‘yicha klinik-funksional tavsif (O’ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2025)
Maqsad. Aortokoronar shuntlash jarayoni vaqtida va undan keyin hayotiy tizimlar holatining klinik-funksional xususiyatlarini baholash. Materiallar va usullar. Ushbu tadqiqotga 160 nafar bemor kiritildi. Ularga 2020–2025 yillarda Respublika ixtisoslashtirilgan kardiologiya ilmiy-amaliy tibbiyot markazining Samarqand filialida sun’iy qon aylanishi bilan va ishlayotgan yurakda aortokoronar shuntlash (AKSh) amalga oshirilgan. Bemorlar ikki guruhga bo‘lindi: asosiy guruh (n=80), unda ko‘p omilli prognozlash shkalasi va ulinastatin qo‘llanilgan individual yondashuvdan foydalanildi, va nazorat guruhi (n=80), unda standart boshqaruv taktikasi qo‘llandi. Gemodinamik monitoringga YUQS, o‘rtacha arterial bosim, markaziy venoz bosim, urinish va yurak indekslari, chiqarish fraksiyasi, yurak chiqishi va umumiy periferik qarshilik kirgan bo‘lib, bemorlar kasalxonaga kelganidan boshlab chiqarilgunga qadar olti bosqichda baholandi. Natijalar. Asosiy guruhda yaxshilangan ko‘rsatkichlar kuzatildi: miokardning postnagruzkasi pasaydi, YUQS va arterial bosim barqarorlashdi, yurak faoliyati samaradorligi oshdi hamda gipodinamik tipdan eukinetik qon aylanish turiga o‘tish kuzatildi. Xulosa. Yuqori xavfli bemorlarda ushbu yondashuv asoratlar chastotasini va intensiv terapiya bo‘limida qolish muddatini kamaytirdi. Ulinastatin qo‘llangan individual strategiya operatsiya atrofidagi davrda yanada barqaror kechishni ta’minlaydi va asoratlar xavfini kamaytiradi.