Peripartal kardiomiopatiyalarda qorinchalar aritmiyalarining yurak patologik remodellanishi bilan o‘zaro bog‘liqligi (O’ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2024)
Maqsad. Peripartal kardiomiopatiya (PKMP) — homiladorlikning kech davrlari yoki tug‘ruqdan keyingi davrda ayollarda uchraydigan, kam uchraydigan, ammo jiddiy asoratlarga olib keladigan kasallikdir. Bu holat ko‘pincha qorinchalar aritmiyalari va yurakning patologik remodellanishi bilan kechadi. Tadqiqotning maqsadi PKMP bilan kasallangan bemorlarda qorinchalar aritmiyalari va yurakning patologik remodellanishi o‘rtasidagi bog‘liqlikni baholash hamda kasallikni boshqarish va prognoz qilish uchun klinik ahamiyatni yoritishdir. Materiallar va usullar. Tadqiqotga 1997–2022 yillar oralig‘ida Respublika ixtisoslashgan kardiologiya ilmiy-amaliy tibbiyot markazida PKMP tashxisi bilan davolangan 104 bemor kiritildi. Bemorlar chap qorinchalar otish fraksiyasi (ChQOF) bo‘yicha ikki guruhga bo‘lindi: I guruh (ChQOF <35%) va II guruh (ChQOF 36-45%). Diagnostika Evropa kardiologlar jamiyatining tavsiyalariga asoslangan. Tekshiruvlar EKG, ekokardiografiya, sutkalik EKG monitoringi va klinik baholashni o‘z ichiga olgan. Statistik tahlillar tavsifiy va farqlovchi usullardan foydalangan holda amalga oshirildi. Natijalar. Bemorlarning o‘rtacha yoshi 30,15±2,9 yoshni tashkil etdi. Kasallik holatlarining aksariyati (76%) tug‘ruqdan keyingi davrda aniqlangan, ulardan 49% birinchi uch oy ichida tashxis qo‘yilgan. Qorinchalar aritmiyalari, ayniqsa, yuqori gradatsiyalar (Laun bo‘yicha III, IVA, IVB), I guruhda II guruhga qaraganda sezilarli darajada ko‘p uchradi. Yurakning og‘ir patologik remodellanishi, jumladan, chap qorinchalarning diastolik va sistolik hajmlari, I guruhda 10% ko‘proq qayd etildi. Bundan tashqari, I guruh bemorlarida gipertoniya va kuchli sinusli taxikardiya ko‘proq uchraganligi kuzatildi. Xulosa. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ChQOF <35% bo‘lgan PKMP bemorlarida qorinchalar aritmiyalari va yurakning patologik remodellanishi o‘rtasida kuchli bog‘liqlik mavjud. Bu natijalar PKMPni boshqarishda aritmiyalarni erta aniqlash va moslashgan davolash strategiyalarining ahamiyatini ta’kidlaydi.