Koronar arteriya kasalligi va kardiometabolik buzilishlarga ega bo’lgan bemorlarning xavfini baholashda epikardial yog’ qatlami qalinligi (O’ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2024)
Maqsad. Epikardial yog‘ qatlami qalinligini (EFT) qo‘shimcha noinvaziv diagnostika mezoni va koronar arteriya kasalligi va kardiometabolik buzilishlarga ega bemorlarda xavfni stratifikatsiya qilish vositasi sifatida qo‘llash imkoniyatini o‘rganish (O‘zbekiston populyatsiyasida). Materiallar va usullar. Tadqiqotga yurak ishemik kasalligi (YIK), barqaror stenokardiya FC III va metabolik sindromi (IDF, 2005) bilan tashxis qo‘yilgan 224 nafar bemor kiritildi. Quyidagi ko‘rsatkichlar baholandi: biokimyoviy parametrlar va tasviriy markerlar, shu jumladan EFT qalinligi, intima-media qalinligi, uyqu arteriyasining stenoz holati. Natijalar. 2 yillik kuzatuv davomida miokardial kontrast echokardiografiya (MCE) o‘tkazilgan 87 nafar bemor (I guruh) va MCE o‘tkazilmagan 137 nafar bemor (II guruh) aniqlandi. I guruhda yosh (P < 0,05), qandli diabet holati (P < 0,05), anamnezda koronar revaskulyarizatsiya (P < 0,05) yuqori bo‘lishi aniqlangan. Kliniko-biokimyoviy ko‘rsatkichlar, jumladan epikardial yog‘ qatlami qalinligining sezilarli darajada yuqoriligi (P < 0,01), bo‘yicha muhim farqlar aniqlandi. Tadqiqot natijalariga asoslanib, bir nechta logistik regressiya modeli tuzildi, u 4 ta muhim o‘zgaruvchini o‘z ichiga oladi – epikardial yog‘, yosh, Lp(a) va tana massasi indeksi (BMI). Xulosa. Echokardiografiya yordamida o‘lchanadigan epikardial yog‘ qatlami qalinligi koronar arteriya kasalligi va kardiometabolik sindromga ega bemorlarda xavfni stratifikatsiya qilish uchun muhim prognozlovchi omil hisoblanadi.