Aorta anevrizmasini tashxislash va boshqarishda asosiy jihatlar. (O’ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2024)
Kirish. Diseksion aorta anevrizmasi (DAA) zamonaviy tibbiyotda dolzarb muammo bo‘lib qolmoqda. U murakkab klinik ko‘rinishlar bilan tavsiflanadi, ko‘pincha turli patologiyalarni taqlid qiladi. Tashxis qo‘yish odatda qiyin bo‘lib, qon tahlillari, EKG va ko‘krak rentgeni kabi odatiy klinik testlarda patognomonik o‘zgarishlarning yo‘qligi bilan bog‘liq. Materiallar va usullar. Ushbu sharhda echokardiyografiya, kompyuter tomografiyasi (KT) va magnit-rezonans tomografiya (MRT) kabi diagnostika strategiyalari ko‘rib chiqilgan bo‘lib, ularning aorta anevrizmalarini aniqlash va boshqarishdagi roli ta’kidlangan. Tadqiqotda biriktiruvchi to‘qima kasalliklari kabi xavf omillari va erta aniqlashning ahamiyati ham muhokama qilingan. Natijalar. Diseksion aorta anevrizmasi tarqalishi yosh bilan, ayniqsa erkaklar orasida, ortadi va bu kasallik yuqori kasalxona o‘lim ko‘rsatkichlari bilan murakkablashadi. Maqolada kasallikning ishemik, nevrologik va me’daga oid simptomlar kabi turli klinik "niqoblari" ko‘rib chiqilgan bo‘lib, bu tashxisni kechiktirishga olib keladi. Xulosa. Diseksion aorta anevrizmasini o‘z vaqtida tashxislash o‘lim ko‘rsatkichlarini kamaytirishda juda muhim. Ilg‘or tasvirlash usullaridan foydalanish va klinik xavf omillarini to‘liq tushunish samarali boshqaruv va aralashuv uchun zarurdir. Kasallikni erta aniqlash va mos davolash strategiyalari, konservativ va jarrohlik yondashuvlarini o‘z ichiga olgan holda, bemorlarning natijalarini yaxshilashda kalit hisoblanadi.