Generator va original apiksabanning arterial gipertoniya va doimiy qon tepishi bor bemorlarda antikoagulyant davolashda taqqoslama klinik samaradorligi (O’ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2024)
Maqsad. Ushbu tadqiqotning maqsadi arterial gipertenziya (AG) va doimiy noqon qon tomiri atrial fibrillyatsiyasi (AF) bo‘lgan bemorlarda generik va original apiksabanning toqat qilinishi, xavfsizligi va klinik samaradorligini taqqoslash edi. Materiallar va usullar. Ushbu istiqbolli tadqiqotga arterial gipertenziyaning 1-3 darajasi va doimiy noqon qon tomiri atrial fibrillyatsiyasi bo‘lgan 50 nafar bemor kiritildi. Bemorlar ikki guruhga bo‘lindi: 1-guruh (n=25) generik apiksaban qabul qildi, 2-guruh (n=25) original apiksaban qabul qildi. Ikkala guruhga ham kuniga 10 mg apiksaban, standart gipertenziyaga qarshi davolash bilan birgalikda buyurildi. Klinik va laborator tekshiruvlar davolanishdan oldin va 1 oy o‘tib o‘tkazildi. Bu qon bosimini o‘lchash, ekokardiyografiya, biokimyoviy qon tahlillari va koagulogrammani o‘z ichiga oldi. Natijalar. Ikkala guruhda ham sistolik va diastolik arterial bosimning sezilarli pasayishi kuzatildi. Ekokardiyografik ko‘rsatkichlarda o‘zgarishlar aniqlanmadi. Biokimyoviy tahlillar kreatinin va siydik kislotasi darajasining pasayishini, shuningdek, protrombin nisbatining oshishini ko‘rsatdi, bu esa ijobiy antikoagulyant samaradorlikni bildiradi. Xulosa. Generik va original apiksaban arterial gipertenziya va doimiy atrial fibrillyatsiya bo‘lgan bemorlarda xavfsizlik va klinik samaradorlik bo‘yicha o‘xshash natijalarni namoyon qildi, qon bosimining sezilarli pasayishi va ijobiy antikoagulyant ta’sirni ko‘rsatdi.