Mеtabolik assotsirlangan jigar stеatoz kasalligi va yurak ishеmik kasalligi o‘rtasidagi bog‘liqlik: klinik-komorbid xususiyatlar (O’ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2024)
Maqsad: Metabolik assotsirlangan jigar steatoz kasalligi (MAJSK) va yurak ishemik kasalligi (YUIK) o‘rtasidagi bog‘liqlikni o‘rganish, ularning komorbid xususiyatlarini aniqlash. Material va metodlar: 110 nafar YUIK bilan kasallangan bemorlarning ma’lumotlari tahlil qilindi. MAJSK tashxisi jigarning ultratovush tekshiruvi va metabolik ko‘rsatkichlarning tahlili asosida qo‘yildi. Metabolik buzilishlar va YUIK og‘irlik darajasi o‘rtasida korrelyatsion tahlil o‘tkazildi. Natijalar: YUIK mavjud bemorlarning 77,3% da MAJSK aniqlandi. Jigar steatozining og‘irlik darajasi C-reaktiv oqsil, HOMA-IR indeksi va o‘tkir koronar holatlar bilan bog‘liq ekanligi aniqlandi. Yuqori darajadagi steatozli bemorlarda infarkt miokardi va dislipidemiya ko‘proq uchradi. Xulosa: MAJSK YUIKning muhim xavf omili bo‘lib, uning kechishini og‘irlashtiradi. Bemorlarda erta tashxis qo‘yish va metabolik buzilishlarni tuzatish prognozni yaxshilash uchun muhimdir.