O’tkir miokard infarktida yangi avlod biologik parchalanadigan ramka - marmarisdan foydalanish asoratlarining samaradorligi va oldini olish (O’ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2024)
Maqsad. O‘tkir IHD shaklida Magmaris bioparchalanadigan karkasidan foydalanish samaradorligini baholash va uning qo‘llanilishidagi asoratlarni oldini olish algoritmini ishlab chiqish. Materiallar va metodlar. Tadqiqot uchun o‘tkir IHD shakliga chalingan 64 bemorning (49 erkak va 15 ayol) klinik ma’lumotlari asos bo‘ldi. Ularga Magmaris bioparchalanadigan karkasi o‘rnatilgan. Tadqiqotda anamnestik, umumiy klinik, laborator va koronar angiografik ma’lumotlar tahlil qilindi. O‘tkir IHD bilan kasallangan bemorlar uchun endovaskulyar davolash sifatida BVS-karkas Magmaris o‘rnatish bilan perkutan koronar aralashuvi (PKA) o‘tkazildi. Natijalar. IHD bilan kasallangan bemorlarga BVS-karkas Magmaris implantatsiyasi 100% holatda darhol yaxshi angiografik va 95,8% holatda klinik muvaffaqiyat bilan kechdi. Past chap qorincha chiqarish fraksiyasiga ega bemorlar SYNTAX shkalasi bo‘yicha yuqori ballga ega bo‘lishdi (p<0.001), ko‘p tomirli zararlanishlarning ko‘proq uchrashi (p>0.05), ko‘proq koronar havzalar ishtirok etishi (p>0.05), har bir bemorda ko‘proq SS aniqlanishi (p>0.05) va aterosklerotik zararlanishning uzunligi ortishi kuzatildi. Bu teskari korrelyatsiya bilan tasdiqlandi, biroq ishonchlilik darajasiga yetmadi, ehtimol bu bemorlarning tanlovi kichikligi bilan bog‘liq bo‘lishi mumkin. XBP mavjudligi angiografik xususiyatlarga ko‘ra, ko‘p tomirli va murakkab (S turdagi) zararlanishlarning ko‘proq bo‘lishi, ko‘proq SS va shunga mos ravishda ko‘proq qurilmalar implantatsiyasi bilan bog‘liq edi. Shu bilan birga, PKA jarayoni angiografik jihatdan 100% muvaffaqiyatli bo‘ldi, ammo klinik muvaffaqiyat XBP bo‘lmagan bemorlarga nisbatan 5,9% past bo‘ldi. 2-toifa qandli diabet (QD) komorbidligi angiografik xususiyatlarga ko‘ra, nisbatan uzunroq va og‘irroq turdagi (S turi) koronar arteriyalarning aterosklerotik zararlanishi bilan kechdi, garchi ko‘p tomirli zararlanishlar va SS soni nisbatan kam uchragan bo‘lsa ham. 2-toifa QD mavjudligi PKA jarayonining angiografik muvaffaqiyatiga ta’sir ko‘rsatmadi (u 100% ni tashkil etdi), biroq klinik muvaffaqiyatni 11,1% ga pasaytirdi. Xulosa. Mamlakatimiz hududida BVS-karkas Magmarisdan foydalanishni baholash bo‘yicha dastlabki natijalar juda umidbaxsh bo‘ldi. Biroq, bu yo‘nalishda, xususan, turli xavf omillari yoki patologik holatlarning rentgen-morfologik xususiyatlarga ta’siri hamda Magmaris polimer scaffoldining xavfsizligi va samaradorligini baholash bo‘yicha chuqurroq tadqiqotlar o‘tkazish zarur.