Yurak ishemik kasalligining avj olishida yallig‘lanish, epigenetik va kardiovizualizatsiya biomarkerlarni kompleks baholash - Abdumalikova, Feruza; Nurillaeva , Nargiza; Kurbanova , Bernara (O'ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2025)
Maqsad. Ushbu tadqiqotda epigenetik biomarkerlar (miR-155), yallig‘lanish sitokinlari (TNF-α, IL-1β) va noinvaziv kardiovizualizatsion andozalarni o‘z ichiga olgan multibiomarker modelining ishemik yurak kasalligi (IYuK)ning progres-slashuvchi kechishini baholashdagi prognoz qiymati o‘rganildi.Materiallar va usullar. Barqaror va beqaror shakldagi IYuK tashxisi qo‘yilgan 152 nafar bemorda kontrastli MSKT-angiografiya natijalariga asoslangan koronar ateroskleroz parametrlari (koronar kaltsiy indeksi, stenoz darajasi, remodellashtirish indeksi, jalb etilish indeksi – SIS, blyashkalar zichligi, hajmi va massasi) bilan biomarkerlar darajasi o‘rtasidagi bog‘liqlik kompleks baholandi. miR-155 ekspressiyasi real vaqt rejimida polimeraz zanjir reaktsiyasi (PZR) usuli yordamida Rotor-Gene Q qurilmasida aniqlandi, yallig‘lanishga qarshi sitokinlar konsentratsiyasi esa immunoferment analiz (IFA) usuli bilan o‘lchandi.Natijalar. IYuK bo‘lgan bemorlarda mikroRNK-155 giperekspressiyasi va yallig‘lanish sitokinlarining konsentratsiyasi oshganligi prognoz nuqtai nazaridan muhim ahamiyatga ega ekani tasdiqlandi. miR-155 darajasi bilan IL-1 (r=0,71; p