O’tkir koronar sindrom ST segmentining ko’tarilishi mavjud bemorlarda birlamchi stentlash amaliyotida “Sinotech+” (O’zbekiston) stenti qo’llanilishining yaqin va o’rta muddatli samaradorligi va xavfsizligi - Fozilov , Xurshid; Atamuratov, Baxtiyor; Yuldashov, Baxtiyor (O'ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2025)
Maqsad. O’tkir koronar sindrom ST segmentining ko’tarilishi bilan (O’KS-ST) kelgan bemorlarda birlamchi teri orqali koronar aralashuv (bTOKA) vaqtida O’zbekistonda ishlab chiqarilgan “Sinotech+” stentining samaradorligi va xavfsizligini baholash.Materiallar va usullar. Tadqiqot RIKIATM DM yurak-qon tomir kasalliklarini rentgen-endovaskulyar davolash bo’limida olib borildi. 2025-yil yanvar-iyun oylarida O’KS-ST ko’tarilishi tashxisi bilan kelgan 31 nafar bemorlarning barchasiga bTOKA amaliyoti bajarildi. 17 (54,8%) nafariga “Sinotech+” stenti, 14 (45,2%) nafariga “Resolute Integrity” stenti implantatsiya qilindi. “Sinotech+” stenti implantatsiya qilingan bemorlar tahlil qilindi.Natijalar. Koronar shikastlanish darajasi quyidagicha taqsimlandi: 5 nafar bemorda (29,4%) bir tomirli, 7 nafarida (41,2%) ikki tomirli va 5 nafarida (29,4%) ko’p tomirli koronar zararlanish kuzatildi. Stentlashdan oldingi koronar qon oqimini baholashda TIMI (Thrombolysis in Myocardial Infarction) perfuziya shkalasiga ko’ra, 9 nafar bemorda (53%) TIMI-0 va 8 nafarida (47%) TIMI-1 darajasi aniqlangan. bTOKAdan so’ng 14 nafar bemorda (82,4%) TIMI-3 darajasiga, qolgan 3 nafarida (17,6%) esa TIMI-2 darajasiga erishildi.Ushbu natijalar asosida 100% texnik muvaffaqiyat (stentni joylashtirish va tomirni ochish) va 82,4% angiografik muvaffaqiyat (TIMI-3 oqimga erishish) qayd etilgan bo’lib, “Sinotech+” stenti yordamida birlamchi TOKA amaliyotining klinik samaradorligi yuqori ekani ko’rsatildi.Xulosa. O’zbekistonda ishlab chiqarilgan “Sinotech+” stenti O’KS-ST ko’tarilishi bilan kelgan bemorlarda yuqori samaradorlik va xavfsizlik namoyon etdi. Klinik kuzatuv davomida asoratlar (tromboz, restenoz, qayta miokard infarkti, qayta revaskulyarizasiya) kuzatilmadi.