Metabolik sindromli yurak ishemik kasalligi (YIK) bo‘lgan bemorlarda epikardial yog‘ qatlami qalinligi dinamikasiga kombinatsiyalangan patogenetik terapiyaning ta’siri - Kim, Andrey; Shek, Aleksandr; Aliyeva, Rano (O'ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2025)
Maqsad: Metabolik sindromli YUIK bilan og‘rigan bemorlarda epikardial yog‘ qalinligiga kombinatsiyalangan gipolipidemik terapiya (statinlar ezetimib va fenofibrat bilan birgalikda) va natriy-glyukoza ko-transportyor 2 ingibitorlarining ta’sirini baholash.Materiallar va usullar: Tadqiqotga RIKIATMda davolangan metabolik sindromli YUIK bilan og‘rigan 49 nafar bemor kiritilgan bo‘lib, ular 2 guruhga bo‘lingan: 1-guruh - intensiv statinoterapiya ezetemib bilan kombinatsiyalangan, 2-guruh - fenofibrat va NGLT2 ingibitorlari kobminatsiyasi bilan. Barcha bemorlarda biokimyoviy ko‘rsatkichlar va vizualizatsiya markerlari aniqlandi, keyinchalik dinamikada va guruhlar o‘rtasida taqqoslandi.      Natijalar. Turli xil terapiya turlarida 2 guruhni taqqoslaganda, ikkala guruhda ham lipid ko‘rsatkichlarining sezilarli pasayishi kuzatildi: XS-PZLP p