Aortokoronar shuntlashda erta operatsiyadan keyingi asoratlar chastotasiga kompleks terapiya tarkibida ulinastatinning ta’siri - Yusupov, Jasur; Matlubov, Mansur; Kushnazarov, Rustam (O'ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2025)
Maqsad. Ko‘p tomirli koronar arteriya shikastlanishiga ega bemorlarda aortokoronar shuntlashdan so‘ng erta operatsiyadan keyingi asoratlar chastotasini kamaytirish uchun kompleks terapiya tarkibida ulinastatin qo‘llash samaradorligini baholash.Materiallar va usullar. Tadqiqotga kardiocirurgik reanimatsiya bo‘limida davolangan 160 bemor kiritildi. Ular ikki guruhga bo‘lindi: asosiy guruh — 80 bemor (ko‘p omilli xavf baholash shkalasi bo‘yicha asoratlar xavfi prognozi va ulinastatin olganlar) va nazorat guruhi — 80 bemor (standart davolash olganlar). Tadqiqot materiallari va usullari klinik kuzatuv, xavfni baholash prognoz shkalasidan foydalanish, yallig‘lanish markerlarini laborator aniqlash, hamda Student, Mann–Whitney testlari va Pirson korrelyatsiyasidan foydalanilgan statistik tahlilni o‘z ichiga oldi.Natijalar. Asosiy guruhda gipertermiya va pnevmoniya chastotasi mos ravishda 50% va 10% bo‘lgan, nazorat guruhida esa 100% va 12,5% qayd etilgan. O‘pkalarning o‘tkir nafas yetishmovchiligi sindromi (ARDS) va ko‘p a’zoli yetishmovchilik uch baravar kam uchradi (1,25% ga nisbatan 3,75%). Mediastenit — 1,25% ga nisbatan 3,75%, operatsion yara yiringlashi — 3,75% ga nisbatan 6,25%. Asosiy guruhda o‘lim holatlari kuzatilmadi, nazorat guruhida esa ular 2,5%ni tashkil etdi.Xulosa. Ko‘p omilli prognoz shkalasidan ulinastatin bilan birgalikda foydalanish tizimli yallig‘lanish reaksiyasining kuchini kamaytiradi, erta operatsiyadan keyingi asoratlar chastotasini kamaytiradi va aortokoronar shuntlashdan keyingi o‘lim holatlarini oldini olishga yordam beradi.