Ishemik kardiomiopatiya bilan kasallangan bemorlarda teri orqali koronar aralashuvni takomillashtirish: sistematik adabiyotlar sharhi - Fozilov , Xurshid; Abdukomilov , Abdulatif (O'ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2025)
Maqsad. Ishemik kardiomiopatiya bilan kasallangan bemorlarda teri orqali koronar aralashuv (TOKA) samaradorligini baholash va uni takomillashtirish imkoniyatlarini aniqlash, shuningdek aorto-koronar shuntlash (AKSh) bilan qiyosiy tahlili.Materiallar va usullar. 2017-2025 yillarda chop etilgan tibbiy adabiyotlar PubMed, Scopus, Web of Science va Google Scholar ma’lumotlar bazalaridan foydalangan holda amalga oshirildi. Yuqori impakt-faktorli jurnallardagi 110 ta manba, shu jumladan asosiy randomizatsiyalashgan nazorat ostidagi tadqiqotlar (STICH, REVIVED-BCIS2), meta-tahlillar va ishemik kardiomiopatiya hamda revaskulyarizatsiya usullari bo’yicha tizimli sharhlar tahlil qilindi.Natijalar. Ishemik kardiomiopatiya global miqyosda yurak yetishmovchiligining asosiy sababi bo’lib, uni davolashda to’rt komponentli farmakoterapiya bilan birga revaskulyarizatsiya muhim o’rin tutadi. TOKA AKSh ga nisbatan insult xavfini kamaytirish bo’yicha ustunlik ko’rsatsa, AKSh qayta revaskulyarizatsiya ehtiyojini kamaytirish va uzoq muddatli yashovchanlikni yaxshilash bo’yicha afzaldir. To’liq revaskulyarizatsiyaga erishgan bemorlarda o’lim xavfi 34% ga, qayta revaskulyarizatsiya xavfi esa 33% ga kamayadi.Xulosa. Ishemik kardiomiopatiya bilan kasallangan bemorlarda TOKA va AKSh o’rtasida tanlov qilishda bemorning klinik xususiyatlari, koronar anatomiyasi va qo’shimcha kasalliklari hisobga olinishi zarur. Revaskulyarizatsiya darajasi va miokard hayotiyligi klinik natijalarni belgilovchi muhim omil hisoblanadi.