Peripartal kardiomiopatiyalarda qorinchalar aritmiyalarining yurak patologik remodellanishi bilan o‘zaro bog‘liqligi - Xudoyberganov , Otabek; Tsoi , Igor; Abdullaev , Timur; Mirzarakhimova , Saodat (O'ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2024)
Maqsad. Peripartal kardiomiopatiya (PKMP) — homiladorlikning kech davrlari yoki tug‘ruqdan keyingi davrda ayollarda uchraydigan, kam uchraydigan, ammo jiddiy asoratlarga olib keladigan kasallikdir. Bu holat ko‘pincha qorinchalar aritmiyalari va yurakning patologik remodellanishi bilan kechadi. Tadqiqotning maqsadi PKMP bilan kasallangan bemorlarda qorinchalar aritmiyalari va yurakning patologik remodellanishi o‘rtasidagi bog‘liqlikni baholash hamda kasallikni boshqarish va prognoz qilish uchun klinik ahamiyatni yoritishdir.Materiallar va usullar. Tadqiqotga 1997–2022 yillar oralig‘ida Respublika ixtisoslashgan kardiologiya ilmiy-amaliy tibbiyot markazida PKMP tashxisi bilan davolangan 104 bemor kiritildi. Bemorlar chap qorinchalar otish fraksiyasi (ChQOF) bo‘yicha ikki guruhga bo‘lindi: I guruh (ChQOF