Koronarny shuntlash jarrohlik amaliyoti o‘tkazilgan bemorlarda postoperatsion atrial fibrillyatsiyaning rivojlanishiga hissa qo‘shadigan omillar - Xabbarov , Ogabek; Mullabaeva , Guzal; Sharipov , Islam; Fozilov, Xurshid (O'ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2024)
Kirish. Postoperativ atrial fibrillyatsiya (POAF) – bu yurak-qon tomir kasalliklari bilan bog‘liq bo‘lgan bemorlarda koronar arteriyani bypass qilish (CABG) operatsiyasidan keyin ko‘p uchraydigan asorat bo‘lib, u tiklanish jarayoniga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi va salbiy oqibatlar xavfini oshiradi. POAF rivojlanishiga ta’sir etuvchi omillar hanuzgacha ilmiy izlanishlar mavzusi bo‘lib, ko‘plab tadqiqotlar klinik, anamnestik va protsessual omillarni o‘rganishga bag‘ishlangan.Materiallar va usullar. Ushbu tadqiqotda off-pump koronar arteriyani bypass qilish (OPCABG) operatsiyasiga tayinlangan 208 nafar koronar arteriya kasalligi bo‘lgan bemorlar ishtirok etdi. Tadqiqot ishtirokchilarining o‘rtacha yoshi 56,6 ± 18,4 yoshni tashkil etdi, shundan 29 nafari ayollar, 179 nafari erkaklar edi. Barcha bemorlarga operatsiyadan 5 kun va 24 soat oldin Holter EKG kuzatuvi o‘tkazilib, operatsiyadan oldingi yurak ritmlari baholandi.Natijalar. Postoperativ atrial fibrillyatsiya 41 nafar bemorda (19,7%) kuzatildi. Gipertenziya, semizlik va qandli diabet (DM) POAF guruhi bemorlari orasida POAF kuzatilmagan guruhga nisbatan sezilarli darajada ko‘proq uchradi (p