Yuqori xavfli terapiyaga individual yondashuv: gipertenziya va giperlipidemiyaga qarshi dorilarning majmuaviy va alohida kombinatsiyalarini solishtirma baholash. - Fayzullayeva, Shaxlo; Xamidullayeva , Gulnoza; Abdullayeva , Guzal; Yusupova , Hafiza; Bekmetova , Sevara; Yuldasheva , Alina (O'ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2024)
Maqsad. Boshqarilmaydigan arteriyal gipertenziya yuqori va juda yuqori yurak-qon tomir xavfi bo‘lgan bemorlarda zamonaviy tibbiyotning muhim muammosi bo‘lib qolmoqda. Arterial bosimni boshqarish va yurak-qon tomir nojo‘ya ta'sirlarini kamaytirish uchun doimiy yoki alohida preparatlar kombinatsiyasidan foydalanish, anti-gipertenziya terapiyasini optimallashtirish uchun istiqbolli yondashuvdir.Materiallar va metodlar. Tadqiqotga 40 nafar bemor (erkaklar va ayollar) kiritildi, ular ESC/ESH (2018) tasnifi bo‘yicha I-III darajadagi arteriyal gipertenziya bilan kasallangan. O‘rtacha yosh 51,52 ± 9,43 yilni, kasallik davomiyligi esa 8,52 ± 6,64 yilni tashkil etdi. Bemorlar ikki guruhga bo‘lingan: biri doimiy kombinatsiyani (lizinopril/amlodipin/rozuvastatin), ikkinchisi esa alohida kombinatsiyani (perindopril/amlodipin va rozuvastatin) qabul qilgan. Davolash 3 oy davomida o‘tkazildi. Samara, kunlik arterial bosim monitoringi, applanatsion tonometriya, ehokardiografiya, braxiotsefalik arteriyalarni ultratovush tekshiruvi va laborator tahlillar (lipid profili, glyukoza darajasi, siydik kislota va kreatinin) orqali baholandi.Natijalar. Har ikkala davolash rejimi yuqori anti-gipertenziya, organ-protektiv va gipolipidemik samaradorlikni ko‘rsatdi. Ammo doimiy kombinatsiyani qabul qilgan bemorlarda sistolik va diastolik arterial bosimning sezilarli darajada kamayishi, lipid profilining yaxshilanishi va tungi arterial bosimning o‘zgaruvchanligining kamayishi kuzatildi. Metabolik profilga salbiy ta'sir ko‘rsatilgani aniqlanmadi.Xulosa. Doimiy preparatlar kombinatsiyasi alohida sxemaga nisbatan ustunlikni ko‘rsatdi, arterial bosimni yaxshiroq nazorat qilish va lipid profilini yaxshilashni ta'minladi. Ushbu natijalar yuqori yurak-qon tomir xavfi bo‘lgan bemorlar uchun optimal terapiya rejalarini tanlash zarurligini ta'kidlaydi va ushbu bemorlar guruhida doimiy kombinatsiyalar samaradorligini tasdiqlaydi.