Mеtabolik assotsirlangan jigar stеatoz kasalligi va yurak ishеmik kasalligi o‘rtasidagi bog‘liqlik: klinik-komorbid xususiyatlar - Maxkamova , Munisaxon; Nurillayeva, Nargiza (O'ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2024)
Maqsad: Metabolik assotsirlangan jigar steatoz kasalligi (MAJSK) va yurak ishemik kasalligi (YUIK) o‘rtasidagi bog‘liqlikni o‘rganish, ularning komorbid xususiyatlarini aniqlash.Material va metodlar: 110 nafar YUIK bilan kasallangan bemorlarning ma’lumotlari tahlil qilindi. MAJSK tashxisi jigarning ultratovush tekshiruvi va metabolik ko‘rsatkichlarning tahlili asosida qo‘yildi. Metabolik buzilishlar va YUIK og‘irlik darajasi o‘rtasida korrelyatsion tahlil o‘tkazildi.Natijalar: YUIK mavjud bemorlarning 77,3% da MAJSK aniqlandi. Jigar steatozining og‘irlik darajasi C-reaktiv oqsil, HOMA-IR indeksi va o‘tkir koronar holatlar bilan bog‘liq ekanligi aniqlandi. Yuqori darajadagi steatozli bemorlarda infarkt miokardi va dislipidemiya ko‘proq uchradi.Xulosa: MAJSK YUIKning muhim xavf omili bo‘lib, uning kechishini og‘irlashtiradi. Bemorlarda erta tashxis qo‘yish va metabolik buzilishlarni tuzatish prognozni yaxshilash uchun muhimdir.