Klinik holatda o‘pka emboliyasi tufayli yuzaga kelgan soxta Wellens sindromi - Kuvatov , Anavar; Orinbaev , Sherzod; Tursunova , Мalika; Zakirova, Feruza; Sadulloeva , Moxinur (O'ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2024)
Soxta Wellens sindromi – Wellens sindromiga o‘xshash kam uchraydigan klinik holat. Ushbu maqolada o‘pka emboliyasi (PE) bilan bog‘liq soxta Wellens sindromi holati taqdim etiladi. Ayol bemor hushidan ketgandan bir soat o‘tib shoshilinch yordam bo‘limiga qabul qilindi, u qayta-qayta hushidan ketish va nafas qisishi epizodlarini boshdan kechirayotgan edi. Tekshiruv natijalari C-reaktiv oqsil, D-dimer, interleykin-6 (IL-6) va N-terminal pro-miokard natriyuretik peptid (NT-proBNP) darajalarining oshganini ko‘rsatdi. Elektrokardiografiyada (EKG) V1-V6 yetakchi qismlarida T-to‘lqinining teskari aylanganligi qayd etildi. Koronar angiografiya sezilarli stenoz yo‘qligini tasdiqladi, biroq hisoblangan tomografik o‘pka angiografiyasi (CTPA) o‘tkir PE mavjudligini aniqladi. Bemor 50 mg tenekteplaza bilan fibrinoliz muolajasini oldi. Shifoxonadan chiqarilganidan so‘ng, unga antikoagulyant terapiya sifatida 7,5 mg/kun dozasida varfarin qabul qilish tavsiya etildi.