Postinfarktsion ventrikulyar septa defekti va chap qorinchani anevrizmasini jarrohlik usulda davolash - Raxmonov, Komoliddin; Juginisov , Davletbay; Musin , Janibek; Olimov , Elbek; Nizamov , Yodgor (O'ZBEKISTON KARDIOLOGIYASI, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy jarrohlik aralashuvlarining imkoniyatlariga, shu jumladan, PIRMJП plastikasiga, chap qorinchani rekonstruksiyasiga va aortokoronar shuntirovka qilishga alohida e'tibor qaratilgan.Ta'riflangan klinik holat o'tkir miyokard infarkti natijasida yuzaga kelgan mexanik asoratlarning dolzarbligini ta'kidlaydi, chunki kardiologiya va kardioxirurgiya sohasidagi yutuqlarga qaramay, ular yuqori o'lim darajasi bilan bog'liq bo'lib qolmoqda. Ushbu holatlarni jarrohlik yo'li bilan tuzatish usullarini ishlab chiqish va standartlashtirish, jumladan, operatsiya uchun eng yaxshi vaqtni belgilash, og'ir shakllarda MI bilan kasallangan bemorlar uchun davolash natijalarini yaxshilashda muhim yo'nalish hisoblanadi.Ta'riflangan klinik holat PРМЖП bilan kasallangan bemorlarni davolash jarayonining murakkabligi va ko'p bosqichliligini ko'rsatadi, tashxisdanoq, jarrohlikdan keyingi davrga qadar. Klinik holat ma'lumotlari, instrumental va laboratoriya tadqiqot usullarining natijalari - ehokardiografiya, koronarventrikulografiya, amalga oshirilgan jarrohlik aralashuvining batafsil tavsifi va jarrohlik aralashuvining natijalari keltirilgan. Bu, shuningdek, o'z amaliyotida bunday holatlar bilan duch keladigan klinitsistlar uchun qimmatli qo'llanma bo'lishi mumkin.Bu og'ir bemorlar guruhini davolashda jarrohlik davolash natijalarini optimallashtirish maqsadida klinik materiallarni to'plashni va tadqiqotlarni davom ettirish zarurligi ta'kidlangan.